12 Şubat 2024

CV Hazırlama Üzerine Sıkça Sorulan 9 Soru ve Yanıtları

HD wallpaper: person discussing in front of table, laptop, office, hand,  writing | Wallpaper Flare

CV oluştururken, özellikle yeni mezunlar veya deneyimsiz adaylar için kafalarda birçok soru oluşabilir. Kariyer koçu Tuğba Kaplan, bu yaygın soruları ve yanıtlarını anlatıyor.

Günümüzde yoğun rekabet ortamında, hedeflediğiniz işi elde etmek için etkileyici bir özgeçmişe ihtiyaç duyarsınız. İşte, iyi bir özgeçmiş oluştururken dikkat etmeniz gerekenler:

  1. Kullanılacak Fotoğraf: Net ve profesyonel bir portre fotoğrafı tercih etmelisiniz. Tatil veya rahat ortamlarda çekilmiş fotoğraflardan kaçının.

  2. Staj Deneyimleri: İş yaşamınızdaki gelişiminize katkıda bulunan tüm deneyimler, stajlar dahil, özgeçmişinize eklenmeli.

  3. Kısa Süreli İş Deneyimleri: Bu deneyimler de size bir şeyler katmış olabilir, bu yüzden bunları ekleyin. Ancak, başvurduğunuz pozisyona daha alakalı deneyimleri vurgulayın.

  4. Sosyal Sorumluluk Projeleri: Sosyal sorumluluk projelerindeki aktif rolünüz, toplumsal duyarlılığınızı yansıtır ve özgeçmişinize eklenmelidir.

  5. Deneyimlerin Detayı: Yaptığınız işlerdeki görevlerinizi sade ve net bir şekilde açıklayın. Her pozisyondaki görevler farklı olabilir, bu yüzden açık olun.

  6. Referansların Önemi: Birçok kurum referansları önemser. Referans olarak gösterdiğiniz kişileri önceden bilgilendirin.

  7. Referans Kaynakları: Mümkünse iş hayatından referanslar ekleyin. Henüz iş deneyiminiz yoksa, akademik ya da projelerdeki referanslarınızı kullanabilirsiniz.

  8. Bilgisayar Programları ve Yabancı Diller: Kullandığınız bilgisayar programlarını ve yabancı dil bilginizi, seviyeleriyle birlikte ekleyin.

  9. Hobiler: Hobilerinizi ekleyerek kişiliğinizi yansıtın. Ancak, gerçekten ilgilendiğiniz hobileri belirtin, mülakat sırasında bu konular gündeme gelebilir.